Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

A különböző sünökről

Az afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris) mint házikedvenc, hazánkban 2008 óta van jelen. Azóta ugrásszerűen nő a népszerűsége ezeknek az elbűvölő, könnyen tartható tüskéshátúaknak. Hobbiállatként tartható még, bár jóval kevésbé közkedvelt az Egyiptomi Füles Sün és a kis süntanrek.

A hazánkban vadon élő sündisznó, a Keleti Sün védett állat, tilos befogni!

Az Afrikai Fehérhasú Törpesün

Két afrikai sünfaj keresztezésével hozták létre, kimondottan hobbitartás céljára. A törpesün éjszakai életmódot folytató rovarevő állat, napközben rejtekhelyén elbújva pihen. Látásuknál sokkal fejlettebb szaglásuk segíti a törpesünöket a sötétben. Félénk állatok, hirtelen zaj vagy mozdulat hatására összegömbölyödve puffognak, fújtatnak. Folyamatos foglalkozás mellett megszelídülnek, és miután megismerték hangunkat és szagunkat, bátran kézbe vehetőek, lesimított tüskéikkel nem szúrnak.

Az afrikai fehérhasú törpesün igen változatos színekben fordul elő, erről bővebben itt olvashatsz: Törpesün színek

Fontos tudnivalók:

  • Éjszakai állat!

A nappalt átalussza, alkonyatkor kezd aktív lenni, és éjjel van elemében. Ennek előnye, hogy nappal, amíg a gazdi dolgozik, iskolában van, lelkifurdalás nélkül magára hagyhatja a törpesünit, ő úgyis az igazak álmát alussza. Hátránya: kisgyereknek nem való, és a sünit úgy kell elhelyezni, hogy ne közvetlenül az alvóhelyünknél legyen, mert zavarhatja éjszakai nyugalmunkat.

  •  Nem rágcsáló, hanem rovar- és húsevő!

A törpesün táplálkozása teljesen eltér a rágcsálókétól, fő táplálékát a macskaeledel, élő rovarok (pl. lisztkukac), és egyéb, magas fehérjetartalmú eledelek jelentik. Felügyelet mellett nyugodtan kiengedhető a ketrecéből a lakásba, semmit nem rág meg, nem tesz tönkre. A helyes etetésről bővebben itt olvashatsz: A törpesün etetése vagy nézd meg erről készített videónkat!

  • Egyedül is jól elvan

A törpesün remekül tartható egyedül is, nem igényli másik süni társaságát. Csak arra kell figyelnünk, hogy mozgás- és játékigényét ki tudja elégíteni. Ha mégis két állatot szeretnénk együtt tartani, annak mindenképpen két nősténynek kell lennie.

  • Nem szúr!

Ha a süni már megszokott minket és a helyét, és biztonságban érzi magát, akár kézbe is vehető, simogatható. Álmából is nyugodtan felkelthetjük, legfeljebb, ha olyan természetű, először összegömbölyödik, esetleg durcásan puffog ránk, de ezt hamar abbahagyja. Persze a törpesünök sem egyformák: egyikük jobban elvan kézben, a másik kevésbé.

  • Nem alszik téli álmot!

Az afrikai fehérhasú törpesün a nálunk honos sündisznóval ellentétben nem alszik téli álmot, mivel Afrikából származik. Hirtelen, jelentős hőmérséklet-csökkenéskor azonban némely süni megpróbálkozhat a "bealvással", ezt azonban mindenképp meg kell akadályozni. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Törpesün adatok:

Osztály: Emlősök

Rend: Sünalakúak (régebben: Rovarevők)

Tüskék: 5000 – 7000 db

Maximális élethossz:kb. 9 év

Átlag élethossz: 3-6 év

Színvariációk száma: kb. 100

Vemhességi idő: átl. 35 nap

Világra hozott kicsik száma: átlagosan 3-4

Szemnyitás: kb.16-20. nap

Elválaszthatóság: 6- 7. hét

Teljes fizikai érettség: 10 - 11. hónap

Kifejlett példány tömege: 250 - 600 gramm

Ajánlott max. vemhesség/év: 2

Nemzőképesség (hím): 7 - 9 hetes kortól

Nemzőképesség (nőstény): 8 - 12 hetes kortól

Tenyésztésre legalkalmasabb első időpont: 6 - 7 hónapos kor (max 1 év!)

Nőstény nemzőképessége: megközelítőleg 3 év

Felnőtt szín kialakulása: 9. hét körül (white színnél később is)

Ideális hőmérséklet: 20 - 27 °C

Téli álom: A háziasított süni nem alszik téli álmot!

Nemek: Hím és nőstény példányok elkülönítése szükséges 7 hetes kortól