Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

A sünit a lakásban olyan helyen kell elhelyezni, mely nyugodt, mentes a huzattól és a közvetlen napfénytől. A törpesün számára a 23-25 fok az optimális, de a kb. 22-30 fok még elfogadható. A törpesünnek általában 0,5 m2-es alapterületű lakhelyre van szüksége, persze minél nagyobb, annál jobb. Ha helyhiány miatt kisebb alapterületű hellyel  kell megelégednünk, akkor emelettel, galériával, futókerékkel gondoskodjunk róla, hogy a süninek elég lehetősége legyen a mozgásra.

A törpesün elhelyezésére több lehetőség is adódik, ezeket mutatjuk be az alábbiakban, előnyeikkel és hátrányaikkal. Mindenki igénye, lehetőségei szerint eldöntheti, hogy melyiket választja.

Ha szeretnél többet megtudni a törpesünök elhelyezéséről, katt ide: Törpesün könyv

                                                             

Ketrec

Törpesün tartására a legkézenfekvőbb megoldás egy jó nagy ketrec.

Ketreceket legegyszerűbben az Interneten tudunk beszerezni, például a Kisállatbolt webáruházban. Esetleg díszállatboltban, de itt általában elég szűk készletet tartanak, főleg nagy ketrecekből. Törpesün részére általában a nyulaknak vagy a tengerimalacoknak szánt ketrecek a megfelelőek. A ketrecek műanyag tálcából és fémrácsból állnak. Fontos, hogy a műanyag tálca pereme elég magas, legalább 10 cm-es legyen. A törpesünik mozgásukkal almot és eleséget szórnak ki, az ennél alacsonyabb perem mellett ez folyamatos probléma lenne.
 
Előnyei: A ketreceket könnyű kezelni, mozgatni, szállítani, a rács könnyen levehető (műanyag kapcsok rögzítik), a tálcát egyszerű tisztítani. Jól szellőzik, nem fülled be, az állattal közvetlenebb kontaktust tesz lehetővé. Különböző kiegészítők könnyen rögzíthetők hozzá (futókerék, emelet, itató, stb.).
 
Hátrányai: A sünik kiszórhatják belőle az almot, forgácsot, és mivel sokkal kevésbé zárt, mint a többi elhelyezés, jobban kijönnek belőle a hangok és az esetleges szagok. Némely törpesün szeret felmászni a rácsra, ami esetleg sérülést okozhat. 6-8 hetes kicsi törpesünök kiférhetnek a rácsok között és megszökhetnek vagy beszorlhatnak. Ha ketrecet választasz, az első hetekben takard le az alsó rácssorokat belülről (pl. kartonnal, ragasztószalaggal, fóliával), hogy a baleseteket megelőzd!

Ha törpesün ketrecre van szükséged, itt nézz körül: http://www.kisallatbolt.eu/category/kategoria/ketrec

Üvegterrárium 

Megfelelő méretű üvegterrárium kisállat-boltban beszerezhető, vagy méretre készíttethető. Az üvegterrárium oldala legalább kb. 35 cm magas legyen. Ennél viszont ne készíttessünk jóval magasabb oldalfalú zárt férőhelyet, mert a szellőzés problematikus lesz. A vizeletből párolgó gázok megrekednek a terrárium alsó rétegeiben, éppen ott, ahol állataink tartózkodnak.

Előnyei: Jól látszik a benne tartott állat, nem zavarja rács a szemlélőt. Természetes anyagokkal berendezve (esetleg háttérrel ellátva) a lakás dísze is lehet.) Az áruk elfogadható, akár méretre is rendelhetők, így az otthonunk adottságainak legmegfelelőbb méretűt vásárolhatjuk. Az állatok nem tudnak belőlük almot és táplálékot kiszórni, a külvilágtól jól el vannak szigetelve, a szagok és zajok nem jönnek ki (ha teteje is van).

Hátrányai: Nehezebben mozgathatók, így a takarításuk nehezebb.

Ha szeretnél méretre rendelni a képen látható üvegterráriumot, keress minket a   Kapcsolat  menü alatt.

Add meg elérhetőségedet és a pontos méreteket, hogy árajánlatot tudjunk neked küldeni a készítésre.

Terrárium /Sünbútor / Barkácsolt sün-lak

Kis kézügyességgel magunk is barkácsolhatunk lakosztályt, vagy akár asztalossal is készíttethetünk megfelelőt préselt lemezből, OSB lapból, bútorlapból. Akár egy régi bútort, polcot is át lehet alakítani. Az ajtaja lehet rácsos, vagy üveges is.

Előnyei: A méretet pontosan az igényeinkhez igazíthatjuk, és a kialakításánál a fantáziánkra hagyatkozhatunk. Egy szépen kivitelezett terrárium nagyon szép lehet. A ketrecnél hatékonyabban fűthető.

Hátrányai: Drágább, mint a többi megoldás. A faanyagot megfelelően szigetelni kell, az alját és az oldalakat néhány centiméteres magasságig belülről borítsuk vízhatlan és könnyen tisztítható anyaggal, például linóleummal. Ebben az esetben a vizelet és a nedves táplálék nem kezdi ki a fát. Takarítása körülményesebb, mint a ketrecé.

Törpesün tartásához szükséges felszerelések

 

A ketrec/terrárium berendezéséről készített videónkat nézd meg itt: Törpesün ketrec berendezése

Itató

A süni előtt folyamatosan legyen víz, hogy bármikor ihasson. A vizet tehetjük tálkába, vagy önitatóba. Ha tálban adjuk a vizet, olyan tálat válasszunk, ami nehéz, például üveg vagy kerámia, hogy állataink ne tudják fellökni. Mi sokkal inkább az önitatót javasoljuk, mert a tálat a süni kiboríthatja, belepiszkít, belehordja az almot és máris nincs tiszta vize. Az önitató műanyag vagy üveg tartály, amiből állataink kis csövön keresztül tudnak inni. Használatát minden probléma nélkül megtanulják, ha néhány alkalommal megmutatjuk nekik. 250- 500 ml űrtartalmú megfelelő.

Etető tálak
Etetőnek szintén próbáljunk meg feldönthetetlen tálat használni, bár a sünik igen találékonyak, ha az eleség kiszórásáról van szó. Legjobb, ha nehéz kerámia tálkát használunk. Kell egy nagyobb tál a szárazeleségnek, és egy kisebb a kukacnak és egyéb kiegészítő eledeleknek.

Alom

Alomként Magyarországon a legtöbben faforgácsot használnak. Ez kisállat-boltokban olcsón beszerezhető. Emellé jól bevált a macskaalom használata, ami kiváló nedvszívó és szagtalanító. 2-3 cm-es rétegben tegyük a terrárium egy részére vagy rágcsáló sarok WC-be. A sünik rövid időn belül megszokják, és főként oda piszkítanak. Ezt elősegíthetjük, ha a máshová került „eredményt” betesszük a macskaalomba. Olyat válasszunk, ami csomósodik, és nem porol. A csomósodás azt jelenti, hogy nedvesség hatására a szemek csomókká állnak össze, melyeket alomlapáttal könnyű eltávolítani az alomból. A macskaalmot nem kell sűrűn cserélni, de ellenőrizzük naponta, és a csomókat és az ürüléket távolítsuk el. Macskaalom helyett jó még a pellet is, ez is jó szagmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik.

Nincs általános szabály arra, hogy milyen gyakran kell az almot cserélni. Mindig a férőhely nagysága, a sünik létszáma és az elfogyasztott táplálék minősége a meghatározó. Általában elegendő a heti csere, de figyeljük állataink helyét, és ha nedvességet vagy kellemetlen szagot tapasztalunk, újítsuk fel az almot.

 

Ha rendesebb sünid van, aki a dolgát mindig az alomtálába végzi, akkor alom helyett használhtasz polár plédet, törölközőt, varrott ketrecbélést is. Ekkor nincs a ketrecben/terráriumban forgács, vagy egyéb alomanyag, hanem a ketrec alját egy méretre varrott, általában többrétegű, puha filc/flanel/polár anyagból készült plédecske borítja. Csak akkor érdemes használni, ha sünink a dolgát garantáltan a macskaalomba végzi. Úgy érdemes használni, hogy a pléd széleit rögzíted - például tépőzárral, vagy a ketrec rácsa alá, mert egyébként a süni szinte mindig alatta lesz és nem sokat fogod őt látni. Tisztítása: A ketrecbélést egy szemetes fölött lerázzuk, majd kézzel vagy mosógéppel, antiallergén mosószerrel kimossuk.

Búvóhely

Nagyon fontos egy kényelmes, de nem túl nagy, biztonságot nyújtó búvóhely kialakítása, amiben a süni nappal nyugodtan aludhat. Ideális a fa vagy műanyag házikó vagy a varrott textil bújó, utóbbiak jó melegek és puhák. 

Futókerék

A süninek nagy szüksége van mozgásra, így, feltétlenül vegyünk neki egy futókereket. A kerék kb. 30 cm átmérőjű legyen, és ne legyen keresztrudas a futófelülete. z apró rácsos megfelelő, ha a sünid körmét rendszereen vágod, nem fog beleakadni. Jó ötlet a macskaalmos tálcát a kerék alá elhelyezni, mert a sünik előszeretettel végzik dolgukat kerekezés közben.

Játékok

A törpesünök szeretik az alagutakat, csöveket,  szívesen bujkálnak bennük. Szívesen pöckölgetnek kis szivacslabdát, gesztenyét, plüssállatot az orrukkal. Szeretnek kis rongyit, zoknit, plüsst húzni-vonni. Tegyél be neki mindenfélét a ketrecébe, hogy el tudja magát foglalni, minél ingergazdagabb legyen a környezete. Ha semmi sincs a ketrecében, akkor a házát vagy a tányérját fogja pakolászni és reggelre folyton átrendezi a ketrecet vagy állanóan a rácson mászik.