Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

A törpesün kedves, nyugodt, imádni való kisállat. Nem szúr, csak akkor, ha megijed, és felmereszti a tüskéit. Tudni kell, hogy mint a sünök általában, a törpesün is éjszakai állat, a nappalt jórészt alvással tölti. Amikor kora este megérkezünk munkából, iskolából, akkor élénkül fel. Este, éjjel viszont elemében van, így lehetőleg ne az ágyunk mellett helyezzük el, mert zavarhatja álmunkat amikor kaparászik, a futókeréken teker, vagy éppen átrendezi a ketrecét.

A sünhöz való közeledés

Miután hazavittük süninket,  tegyük be új helyére, és adjunk neki egy kis időt, hogy megismerje. Naponta többször közeledjünk, beszéljünk hozzá, hogy ismerkedjen a hangunkkal, vagy próbáljunk neki ennivalót nyújtani, például lisztkukacot kézből. Néhány nap alatt megismeri az új helyét, az új szagokat, hangokat. Ha kivesszük, mindig oldalról nyúljunk a hasa alá, és úgy emeljük fel! Legyünk vele türelmesek, hiszen - bár kézhez szoktatva adjuk át a kissüniket az új gazdiknak - időre van szüksége, hogy kialakuljon a bizalom az új gazdival szemben, és a sünik alapvetően félénk állatok. 

Viselkedés

Ha frissen hazavitt sünink, akit már úgy vártunk, „nem szeret minket”, közeledésünkre puffogással, begömbölyödéssel reagál, ne ijedjünk meg! Egyrészt az elválasztás utáni időszakban kicsit morcosabbak („kamaszodnak”), másrészt pedig türelem, adjunk neki időt! Ilyenkor beválhat, ha a hasunkra tesszük, és úgy nézzük a TV-t, előbb-utóbb kíváncsisága miatt kigömbölyödik, és elindul felderítő útra.

Tenyészetünkben a született kölyköket már pici koruktól kivesszük, kézhez szoktatjuk, hogy az új gazdinak könnyebb dolga legyen (és mert annyira édesek!)

Természetesen minden törpesün külön egyéniség, más a természetük, mást szeretnek csinálni, és nem mindegyik szereti, ha kézbe veszik.

Tüskék nyalogatása, habzó száj

A sünöknél, ha új, ismeretlen szagot éreznek, gyakori jelenség, hogy nyálas habot nyalnak a hátukra. Ennek oka nem teljesen tisztázott, a feltételezés szerint álcázni próbálják saját szagukat (megnyalogatják az ismeretlen szag forrását, ezt nyalják a hátukra). Ez teljesen természetes dolog, sőt igen mókás látvány.

Vakarózás

Ha a törpesüni időnként vakarózik, az normális dolog, ébredés után például szeretik átvakargatni a tüskéiket. Akkor van ok aggodalomra, ha hirtelen sokkal többet vakarózik, mint szokott, vagy ha tüsszög is mellé, esetleg a bőrén hámlás, pirosság, sebesedés látható. Ilyenkor elképzelhető allergia egy új fajta forgácsra, alomra, esetleg atka, vagy valami szennyeződés a forgácsban. Indokolt esetben keressük fel az állatorvost!

A törpesün viszonya a többi házi kedvenccel

A sünök természetüknél fogva félénk állatok, nem szívesen veszik más állatok közeledését, inkább összegömbölyödnek és kivárják, míg a másik odébbáll.

Kutya, macska: Ne engedjük őket össze felügyelet nélkül! Az első néhány szúrás után a kutyák, cicák általában megtanulják, hogy nem érdemes piszkálni a sünit, ennek ellenére jobb vigyázni. Egy nagyobb kutya könnyen agyonnyomhatja a sünit, miközben játszani akar vele, de van olyan kutya is, amelyik gond nélkül a szájába veszi a sünt!

Vadászgörény: Ez a kis ragadozó gyorsaságával és mozgékonyságával nagyon veszélyes a sünire, így inkább ne próbáljuk őket összeengedni.

Rágcsálók, hüllők, kétéltűek, ízeltlábúak: A sün a nála kisebb állatokban a zsákmányt látja, így valószínűleg ezeket megpróbálja megenni. A nagyobb testű rágcsálókkal jól megvan.

FONTOS! Hibernáció - "bealvási kísérlet"

Az Afrikai Fehérhasú Törpesün, mint a neve is mutatja, Afrikából származó állat, így a nálunk honos sündiszóval ellentétben NEM alszik téli álmot! A mi éghajlatunkon azonban a téli időszak, vagy a hőmérséklet hirtelen esése (egyik napról a másikra -15 fok különbség) megzavarhatja a törpesüniket, és előfordulhat, hogy megpróbálnak bealudni. Ennek egyértelmű jele, ha a törpesüni nehezen, vagy egyáltalán nem ébreszthető fel, ha "piszkáljuk", nem reagál, a hasa és a lábai pedig jéghidegek. Ilyenkor mindenképp fel kell melegíteni a sünit, mert elpusztulhat!!! Tegyük infralámpa alá, melegítő párnára, dobozban radiátorra,  meleg törölközőbe bugyolálva az ölünkbe, stb, míg lassan magához nem tér.

Megelőzése: Téli időszakban, vagy bármely évszakban hirtelen jelentős hőmérséklet-esésnél rendszeresen ellenőrizzük a süninket, akár naponta többször is, akkor is, ha bent a szobában meleg van!