Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

Az Afrikai Fehérhasú  Törpesünöknek rengeteg színváltozata létezik. Mára csaknem száz színvariánst különböztetnek meg, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző színváltozatot. Vannak, akik a sötét, “sünszínű” törpesünöket szeretik, mások a foltosakért rajonganak, megint mások a különleges, pl.  foltos arcú sünöket kedvelik. A sün színek között nem könnyű kiigazodni, a leírások sokszor nehezen érthetőek és a színeket általában angol kifejezésekkel jelölik, mert a törpesün tenyésztés terén az USA jár az élen.

Az alábbiakban tömören és egyszerűen összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a színekkel kapcsolatban.

Sztenderd színek

A törpesün színét a bőr, a szem, az orr, és a tüskék csíkozásának színe határozzák meg. Az alap színek a következők lehetnek a sötétebbtől a világosabb felé haladva:

Black (fekete)

Salt & Pepper (só-bors)

Dark Grey (sötét szürke)

Grey (szürke)

Chocolate (csokoládé)

Brown (barna)

Cinnamon (fahéj, rubin vagy sötét szemmel)

Cinnicot (fahéj és barack közti szín, rubin vagy sötét szemmel)

Champagne (pezsgő)

Apricot (barack)

Pale Apricot (halvány barack)

 

Algériai és fehérhasú színváltozatok

 A törpesün színek meghatározásánál időnként találkozhatunk az algerian (algériai) típus megjelöléssel. Ez nem egy külön szín, több színnek is lehet algériai változata. Az algériai típus főbb ismérvei a következők: a szemük alatt foltok láthatók, maszkjuk általában sötétebb és kiterjedtebb, bőrük, lábaik, orruk sötétebb, mint az ugyanolyan alapszínű, de nem algériai törpesüniknek. Kölyökkorukban a hasukon jól látható foltok vannak. A homlokukon található választék kevésbé feltűnő.

Ezen az Algerian Salt and Pepper sünin jól megfigyelhetők az algériai jellemzők.

.

Pinto, tobiano pinto, reverse pinto (Foltos színek)

pinto megjelölés azt jelenti, hogy bármilyen alapszínű is legyen a törpesün, kisebb-nagyobb fehér foltokkal rendelkezik a tüskék között. Ha ezek a foltok kis alapterületűek, akkor a sün színe pinto,tobiano pintonak pedig akkor nevezzük, ha nagyobb, összefüggő fehér területek vannak rajta. A reverse pinto (fordított pinto) pedig azt jelenti, hogy az alapszín a fehér és a színes tüskék alkotnak kisebb-nagyobb foltokat a fehér alapban. A reverse pinto törpesünnek rózsaszín az orra, füle, maszkja nincsen.

 Reverse pinto törpesün

Snowflake (hópelyhes)

Minden sztenderd színnek lehet ilyen változata, amikor a tüskék csúcsa fehér, ezáltal olyan színt kölcsönöz a süninek, mintha belepte volna a hó.

  Algerian Chocolate Snowflake Pinto

A képen egy gyönyörű, algériai, csokoládé színű, foltos, hópelyhes törpesün látható.

(Algerian chocolate snowflake pinto)

White és Double white (Fehér sünök)

Nem albino! A white sün eredetileg színes, és később fehérednek ki a tüskéi, akár teljesen.Különleges, ritka színű süni a white (fehér) és a double white (dupla fehér). A fehér sünök alapszíne alig látható, szinte fehérnek néznek ki, de szemük, orruk, bőrük sötét, (illetve az eredeti színüknek megfelelő) és maszkjuk van. A double white sünik tüskéi már szinte teljesen fehérek, csak a tüskék tövénél látható az eredeti szín. A fehér színek is többfélék lehetnek, pl. cinnamon white, chocolate white), stb. Ha ilyen sünit szeretnénk választani, nehéz dolgunk van, ugyanis a white szín csak később, akár több hónapos korban alakul ki.

 Egyes Snowflake és White színeknek külön elnevezésük is van:

Alapszín                  Snowflake                        White

Salt&Pepper             Silver                               Platinum

Dark grey                 Silver Charcoal                Silver Charcoal White

Grey                         Charcoal                           Charcoal white

Chocolate                 Chocolate Chip                Chocolate white

 

White

A lenti képen lévő csodaszép chocolate white törpesünin jól megfigyelhető a sötét orr, sötét szem, maszkos arc, színes bőr, míg a tüskéi majdnem fehérek.

 chocolate white törpesün

Albino

Színpigmenttel nem rendelkező, rózsaszín bőrű és orrú, piros szemű hófehér sün.

    

 

Leuzist

A nagyon ritka leuzist (színtelen) sün hasonlít az albínóhoz, de a szeme nem élénkpiros, hanem  rubin (mélybordó), vagy sötét színű.

 leuist törpesün

Szemek

Néhány sün színnél többféle lehet a szem színe, ilyenkor a dark eyed (sötét szemű), vagy a ruby eyed (rubin szemű) kifejezést használjuk az alapszín megjelölés mellett: pl. ruby eyed cinnacot. Az odd eyed megjelölés felemás színű szemeket jelöli.

Arcok

A törpesün "arcán" lehetnek néha a szokásos maszktól eltérő foltok, ezeket a spotted face (foltos arcú)  vagy a  split face ("hasított" arcú)   megnevezéssel jelölik, ha pedig egyáltalán nincs maszkjuk, akkor  white face-nek (fehér arcú) nevezzük őket, orruk rózsaszín. Nagyon különleges a monoklis szemű süni is.

 

 

Fehér bóbita

A fentiekhez társulhat még az is, hogy a törpesün homloktüskéi fehérek, ún. bóbitája van. A fehér bóbitára utal a  with white headspines (németül weißpony) megjelölés a sün színének leírásában.

 

Foltos arcú, felemás szemű grey pinto süni fehér bóbitával

Bízunk benne, hogy a fenti áttekintés segít a sokféle szín közötti eligazodásban.